Kategórie
 
 
 
 
 
 

GOTS - znak férovej výroby a príjemných materiálov

Autor: Veronika Hanková      Dátum: 14.01.2021     Čítanie na: 8 min.         

Prečo si Modrá mačka vybrala textil s GOTS certifikátom?

            Značka Modrá mačka vznikla ako odpoveď na lockdown počas prvých mesiacov pandémie. Týždne strávené doma sme sa snažili kreatívne využiť a rozmýšľať, čo ďalej. Ako neprísť o každodenné živobytie, ostať pracovať a viesť tím minimálne v rovnakom zložení aj po opätovnom návrate do obyčajného života.

            Pri víziách o Modrej mačke sme si zadefinovali, že produkty budú férovo vyrábané a šetrné k životnému prostrediu. Ak chceme vidieť zmeny v oblasti textilného priemyslu smerom k udržateľnosti, musíme ich i sami začať používať. Hľadali sme a našli výrobcu textílii s GOTS (Global Organic Textile Standards) certifikátom zabezpečujúcim i etické pracovné podmienky pre ľudí pracujúcich v celom výrobnom a dodávateľskom reťazci výsledného produktu. Navyše je oblečenie z tohto materiálu veľmi príjemným a pohodlným kúskom na bežné nosenie.

Prečo sme sa rozhodli dbať aj na férovú výrobu materiálu, ktorý u nás potláčame?

          GOTS certifikát je najprísnejším medzinárodným textilným certifikátom s dôrazom na dodržiavanie environmentálnych a sociálnych aspektov, od pestovania plodín, cez spracovanie a výrobu textílií. Podmienky získania certifikátu sú spracované tak, aby výrobca zabezpečil ekologickú nezávadnosť v celom procese výroby textílií. Tým chráni životné prostredie, zdravie pracovníkov i budúcich zákazníkov. Na získanie certifikátu je nevyhnutné splniť všetky požadované kritériá. Jeho držiteľ musí dodržiavať i bezpečné a dôstojné pracovné podmienky pre zamestnancov. Materiál na textílie je vyrobený z prírodných vlákien z ekologického poľnohospodárstva bez používania pesticídov a GMO plodín. Povolené sú ekologicky nezávadné postreky a prírodné hnojivá, napríklad hnoj a kompost z lokálnych zdrojov. Existujú dva druhy označenia GOTS certifikátu – organické („organic“) požadujúce minimálne 95% organických vlákien a vyrobené z organických materiálov („made with organic materials“) vyžadujúce minimálne 70% organických vlákien. Zvyšok tvoria 'nebio' vlákna, maximálne 10% syntetických vlákien (pri ponožkách, športovom oblečení maximálne 25%).

         Kľúčovým kritériom v environmentálnej oblasti certifikácie je spôsob spracovania a výroby v porovnaní s konvenčne vyrábanými materiálmi. Pri mokrom spracovaní sa vyžaduje používanie farbív a pomocných látok schválených GOTS a čistenie odpadových vôd. Je potrebné dodržiavať technické parametre kvality pre fariebnú a rozmerovú stálosť materiálu. Látky nebezpečné pre životné prostredie sú zakázané. Každý spracovateľ, výrobca a obchodník musí spĺňať všetky požiadavky týkajúce sa férových pracovných a sociálnych podmienok. Napríklad zákaz používania detskej práce, akékoľvek formy diskriminácie, obťažovania a násilia. Je dodržiavaná bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, slobodný výber zamestnania, spravodlivé odmeňovanie a dĺžka pracovného času. Niekomu sa môže zdať, že sa tieto veci automaticky dodržiavajú všade, avšak v mnohých fabrikách to nie je samozrejmosť a zastaviť to môžeme len my. Vyberajme si odev, za ktorým nie sú smutné príbehy plné utrpenia a bolesti.

Ešte raz si zhrňme podstatné dôvody, pre ktoré vyberať udržateľnú módu a textílie:

  • Organické vlákna sú pestované bez chemikálií nebezpečných pre životné prostredie (znečisťovanie pôdy a spodných vôd) a sú zdravotne nezávadné aj pre pracovníkov.
  • Používanie jedovatých a karcinogénnych látok (formaldehyd, ťažké kovy, karcinogénne farbivá, čpavok), geneticky modifikovaných plodín aj bielenie chlórom je neprípustné.
  • Pri pestovaní organickej bavlny sa spotrebuje nižšie množstvo vody ako pri konvenčnom pestovaní bavlny. Využívajú sa znalosti prirodzenej biodiverzity, efektívne zavlažovanie, mulčovanie. Týmto sa značne znižuje i spotreba vody.
  • Takto kvalitne spracované materiály dlhšie vydržia, sú príjemné a mäkké na tele a nedráždia citlivú pokožku.
  • V súčasnej dobe ide o najčistejší spôsob výroby.

            Spôsobov, ktoré dokážu zmeniť textilný priemysel na udržateľný, je mnoho a preto sme si vybrali výrobcu s GOTS certifikátom. Nosením Modrej mačky tak podporujete i udržateľný spôsob výroby textílií a pomáhate svet urobiť o niečo krajším miestom na bytie. Nosme spolu odevy s pekným príbehom. Naše kolekcie s autorskými slovenskými grafikami nádejte u nás v eshope. :)

(použitý zdroj https://www.global-standard.org/)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia